26 mai 2013

Teatru: Solitaritate

"Solitaritate" un spectacol de Gianina Carbunariu. 
O noua premiera la Teatrului Național Radu Stanca Sibiu pe cere nu o puteam rata. Spectacolul acesta m-a surprins de la intrarea in teatru, sincer. La intrare te asteapta un ... off nu vreau sa va stric surpriza sau uimirea, asa ca ma abtin. Am intrat cu emotii in sala. S-a tras cortina si ineditul s-a produs. Actorii au intrat, s-au asezat langa noi si pe toata durata spectacolului ne-au privit in ochi. Vorba lor: Exista o linie imaginara intre public si actori, pe care daca o incalci poti ramane uimit. Bineinteles spectacolul in sine e ceva inedit. 
Am ras si chiar amuzat la cateva replici mai deochiate, am simtit actotul langa mine, poate cauza fiind lumina din sala, cineva a uitat cateva becuri aprinse. Un spectacol frumos si amuzant.
Replica care mi-a ramas in minte: "Problemele le stim, ar trebui sa cautam solutii!"

 Mergeti la teatru!
„Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce in ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - vazută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită.”    (Gianina Cărbunariu)


Distributia:

DECOR, VIDEO şi LIGHT DESIGN: Andu Dumitrescu; COSTUME: Andrei Dinu; MUZICA: Bogdan Burlăcianu; COREGRAFIA: Florin Fieroiu; DISTRIBUŢIA: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu